Logga för Queer up _Kungsbackas festival för mänskliga rättigheter. Death Team uppträder 20 maj under Queer up. Foto: Pressbild Oskar Sternulf ger föreställningen Komma ut under Queer up. Foto: Rickard Unge Alex Thorsjö ger föreställningen Mitt namn är Alex under Queer up. Foto: Ebba Johansson

Queer up - Kungsbackas festival för mänskliga rättigheter

17-20 maj är dags för Queer up – Kungsbackas festival för mänskliga rättigheter.

Det är sjunde året i rad som festivalen arrangeras. Föreningar, organisationer, artister och privatpersoner är med och bidrar med programpunkter kring årets tema ”Vad är normalt?”.

– Vad som är normalt är något som verkligen engagerar och skapar samtal och tankar. Det är kul att så många bidragit med att hitta olika vinklar på temat i programmet, säger Ulrika Glingborn, festivalansvarig på förvaltningen för Kultur & Fritid.

Mässan Gather up i Badhusparken

Festivalen startar 17 maj med mässan Gather up i Badhusparken. Det blir en mängd utställare och uppträdanden. Elever från Aranäs estetiska program och Kulturskolans barnkör och folkmusikgrupp uppträder. Det blir även en medborgardialog om trygghet och information om hur kommunen arbetar med ungas inflytande och HBTQ-frågor.

– Nytt för i år är att Gather up är lagd på festivalens första dag. Det kommer bli en bra uppstart med mycket som händer på scenen och massa bra information, säger Ulrika Glingborn.

Unga arrangörer och deltagare

En grupp unga arrangörer har varit med i arbetet inför festivalen. En av dem är Alex Thorsjö, 20 år.

– Jag vill att besökarna ska uppleva så mycket som möjligt, men helst den härliga stämningen som festivalen vill sprida. Jag vill att de ska uppleva kulturen som vår stad har att erbjuda, och känslan av att en får lov att vara precis den en är, utan att bli ifrågasatt eller diskriminerad. Vi ska manifestera mänskliga rättigheter, och vi vill att hela staden ska kunna känna det med oss, säger Alex.

Alex är själv med och uppträder under festivalen med teatermonologen Mitt namn är Alex, där hen tar upp kroppsnormer och sexism.

Ungdomars deltagande märks på flera sätt i programmet. Bland annat deltar Kungsbacka ungdomsråd, konstgruppen Ung Konst och Tingbergsskolans och Hålabäcksskolans elever med programpunkter.

Workshops, utställningar och föredrag

Festivalen bjuder på både uppträdanden, utställningar, workshops och föredrag. På Fyren kan man bland annat se teatermonologen Komma ut med Oskar Sternulf eller gå på utställning med konstgruppen Ung konst som tolkar temat "Vad är normalt?".

På Elektronen blir det föredrag med Manne Forsberg om papparollen och jämställdhet i barnfamiljen. Här kan man även besöka barnrummet där elever från Tingbergsskolan skapat bilder, dikter och filmer kring festivalens tema om vad som är normalt.

Under festivalen erbjuds skolelever att delta i workshopsserien I vått och torrt som hålls på Elektronen och Fyren.

Alla som besöker Elektronen kan skapa sitt eget festivalarmband och bidra med en ruta i festivalens eget lapptäcke i projektet Quilt up!

Ballongmanifestation, allsång och indiepop

På lördagen, festivalens sista dag, samarbetar Queer up med Kulturskolans 50-årskalas som går av stapeln samma dag. Det blir en festlig avslutning på Borgmästareplatsen med ballongmanifestation, allsång med Ulf och Åsa Normark och andra musikuppträdanden. P3 Guld-nominerade indie-popgruppen Death Team uppträder klockan 19.

Hela programmet hittar du i kommunens evenemangskalender.