Foto: Kristina Axelsson

Lyckat utbyte i Kroatien

I somras åkte åtta ungdomar från Kungsbacka till Duga Resa i Kroatien för att delta i Erasmusprojektet Expand Horizons. I tisdags var det återträff i Kungsbacka med de svenska deltagarna.

På plats i Kroatien träffade de ungdomar från Polen, Portugal och Kroatien. Under en vecka arbetade de med frågor om mänskliga rättigheter, demokrati, kulturell mångfald, delaktighet och hälsa.

I tisdags var det dags för återträff för de svenska deltagarna på Elektronen i Kungsbacka. Tillsammans med ungdomskonsulenterna Michael Herrmann och Ewa Hallberg pratade de om och utvärderade sin resa.

Sjöng Idas sommarvisa på äldreboende

–Den roligaste som vi gjorde var att jobba som volontärer på ett äldreboende i staden Karlovac, säger Alice Åkerlund. Vi spelade spel med de äldre och sjöng sånger, Idas sommarvisa bland annat.

Vad var det bästa minnet från resan?

–Det bästa minnet jag har är när vi var tillsammans med ungdomarna från Kroatien och pratade och spelade kort hela natten, säger Jesper Wallström.

–Eller när kroatierna visade sin dans som de gjort till Abbas låt Dancing Queen. De älskade Abba, säger Alice.

Möten över gränserna

Kulturkrockar var inget problem under resan och nu fortsätter de att ha kontakt med ungdomarna från de andra deltagande länderna.

Hur gick det att kommunicera?

–Vi pratade mest engelska. Det gick bättre och bättre och flöt på jättebra i slutet på veckan, säger Hanna Shoaff. Kroatierna var så snälla, glada och positiva.

Vad har ni lärt er?

–Hur svårt det kan vara att få en hel grupp som inte pratar samma språk att vara tyst, säger Alice och skrattar.

Vad har ni för framtidsplaner?

–Nu vi vill jättegärna själva ta emot ungdomar från andra länder, säger Hanna.

De som var med på utbytet från Kungsbacka var Hanna Shoaff, Ellen Jerresand, Tess Linghoff, Tuva Nibble, Noel Kruse, Emil Stintzing och Alice Åkerlund.

Här kan du läsa mer om ungdomsutbyten.