Foto: Kristina Axelsson

Ungdomar från Kungsbacka åker till Kroatien

31 juli åker åtta ungdomar från Kungsbacka till Duga Resa i Kroatien för att delta i Erasmusprojektet Expand Horizons.

Ungdomar från Sverige, Kroatien, Polen och Portugal deltar i projektet. Tillsammans ska de under en vecka arbeta med teman som demokrati, mänskliga rättigheter, kulturell mångfald, delaktighet och hälsa.

Varje land kommer att förbereda sina delar i det gemensamma programmet. Från Kungsbacka reser Hanna Shoaff, Tess Linghoff, Tuva Nibble, Noel Kruse och Ellen Jerresand. De är i full gång med att planera resan.

Ser fram emot möten med andra kulturer

– Jag ser fram emot att få vara där på plats, se hur det är på riktigt och komma bort från min trygghetszon, säger Hanna Shoaff.

Ellen Jerresand har redan varit på besök i Duga Resa där hon träffade några av ledarna och ungdomarna från de andra deltagande länderna.

– Vi kommunicerade mycket genom bilder och Google Translate. Det gick jättebra. Och byn är väldigt mysig.

Nu ska de tillsammans planera för sina aktiviteter. De ansvarar för en kväll med svenska traditioner, ett EU-quiz, teambuilding och workshops om mänskliga rättigheter och om konflikthantering.

De kommer att resa tillsammans med ungdomskonsulent Ewa Hallberg som står bakom ansökan om EU-projektet.

– Vi kommer att möta andra sätt att vara på och tänka, säger hon. Det är en viktigt del i projektet att öka förståelsen mellan människor och kulturer.

Vill du åka ut i Europa?

Vill du veta mer om hur man kan delta i ett europeisk ungdomsutbyte eller hur man åker ut som volontär? I Kungsbacka finns ett Eurodesk-kontor där du kan få mer information.

Internationella utbyten

Kontakta gärna