Foto: Kristina Axelsson Foto: Antione

Bröder arrangerar Metal mot mobbning

Den 15 april arrangerar Eric och Lars Skjuttorp spelningen Metal mot mobbning på Elektronen. Det blir tre metalband på scen och en insamling till förmån för organisationen Friends arbete mot mobbning.

Varför arrangerar ni det här eventet?

- Vi har själva erfarenhet av att ha blivit mobbade i skolan och det gör det extra viktigt för oss att engagera oss mot mobbning, säger Lars. Mobbning grundar sig i fördomar och många har också fördomar om metal. Men metal är tillåtande och ger möjlighet att uttrycka många olika slags känslor. Det finns en öppenhet och tolerans som det behövs mer av i samhället.

Musiken hjälper dig när allt känns svart

 - Många metaltexter kan verka hemska och vulgära, men i metalmusiken finns plats även för det som är svart, säger Eric. Musiken kan hjälpa dig när du är som mest nere. Du känner dig mindre ensam om det finns någon som uttrycker det du känner.

Metal är en av världens största musikgenrer med flera olika subgenrer och ändå spelas den så sällan på radio påpekar de båda.

- När någon sjunger grova ord i en poplåt som ligger på alla listor reagerar inte folk. Men när texten growlas fram inom metalmusiken reagerar de, säger Eric.

Growl är en sångstil inom metal där man inte använder stämbanden.

- Många vet inte hur mycket teknik som krävs för att kunna growla. Om en låt kräver den typen av uttryck så måste man jobba mycket för att få fram det, säger Lars som är sångare i brödernas gemensamma band Antione.

Musik är till för att väcka känslor

De har båda sysslat med musik sedan 6-7 årsåldern när de började på kulturskolan i Kungsbacka. Efter högstadiet bar det av till Götene där de pluggade på programmet Music and Production. De bildade bandet Antione 2013 och berättar att de spelar allt inom metal och skriver sina låtar själva.

- Vi vill inte låsa fast oss för mycket och hamna i ett fack. Musik är till för att väcka känslor och det vill vi förmedla genom många olika typer av uttryck, säger Lars.

De berättar att de fick förslaget att arrangera en spelning på Elektronen från fritidsassistent Christopher Sköld. De hade länge velat arrangera en spelning med ett tema och tog tillfället i akt.

Under kvällen kommer de själva att spela med sitt band Antione och på scen står även banden Enter The Deviant och Grayscale Season . I samband med konserten kommer de att samla in pengar till organisationen Friends arbete mot mobbning.

Någon att prata med och vuxna som ser

Har ni något tips på hur man kan arbeta mot mobbning?

- Vuxna måste reagera mer. Jag kände bara att det var mitt fel att jag blev mobbad. Sedan fick vi en lärare som var rastvakt och som såg alla. Det var jätteviktigt, säger Eric.

- En annan bra grej är att ha kamratstödjare på skolorna. Många gånger kanske man inte vågar gå till en vuxen med sina problem och det kan vara lättare att prata med en jämnårig, säger Lars som själv blev kamratstödjare när han bytt skola och inte längre var mobbad.

Mer information om evenemanget finns på bandet Antiones facebooksida.

Kontakta gärna