Foto: Elinor Sköld

Ett annorlunda LAN

The Sims är ett av världens största dataspel - men hittills har det varit något man håller på med hemma. I början av april arrangerar Olivia och Julia Halldin ett The Sims-LAN i Kungsbacka.

The Sims är ett spel där du bygger karaktärer, designar deras hus och sedan styr dem och deras liv. Spelet kallas ofta för ”ett virtuellt dockhus” och spelaren får använda sin kreativitet för att skapa en värld för sina karaktärer. The Sims är ett av världens populäraste spel, men i LAN-världen har spelet lyst med sin frånvaro.

Till skillnad från andra populära spel där man spelar mot eller med varandra är The Sims ett enpersonsspel.  De flesta spelar därför hemma, ensamma. Det vill Olivia och Julia Halldin ändra på. De har själva spelat The Sims i många år och menar att det går att få till en gemenskap kring spelandet ändå.

- Man kan ju fortfarande sitta runt samma dator och samarbeta. Alla är ju bra på olika saker så man kan komplettera varandra, säger Olivia.

Stark LAN-kultur i Kungsbacka

Det började med en idé att dra ihop ett gäng vänner och spela ihop. Idén växte sedan till att ordna ett LAN och nu är de fyra personer som ingår i kärngruppen kring arrangemanget. En Facebookgrupp startades för att känna av intresset och de har fått mycket positiv respons från olika delar av landet.

- Folk hör av sig från Stockholm och är avundsjuka för att det inte arrangeras där, berättar Julia. Att just Kungsbacka blev platsen för arrangemanget beror på att LAN-kulturen är stark i kommunen.

- Det finns redan en LAN-hall där allt som behövs står redo. Då slapp vi fixa med den biten, säger Olivia.

Tävlingar och utmaningar

Under LAN- dagarna kommer det att ordnas två större tävlingar och ett antal mindre utmaningar. Det kan handla om att göra en The Sims-karaktär som är så lik dig själv som möjligt samt tävlingar i arkitektur och inredning. Det kommer att visas Youtube-filmer från spelet på storduk och The Sims-musik kommer att spelas. 

Träffpunkt för likasinnade

LAN:et är öppet för alla som är intresserade och du måste inte ha spelat länge för att få delta. Andra spel är också välkomna. Tanken är att LAN:et ska vara en trevlig och öppen miljö och en träffpunkt där du som besökare kan möta likasinnade.

- Vi vill göra ett arrangemang för en annan målgrupp, de som annars sitter ensamma och spelar, avslutar Julia.

LAN:et äger rum 1-3 april i Kobacka LAN-hall. För mer information och biljettbokning, kontakta arrangörerna på simslan.2016@gmail.com eller gå med i Facebookgruppen Sims-LAN 2016.