Ellen och Mathilda_Foto: Kristina Axelsson Meet and Greet_Helsingborg_Foto: Herman Caroan Panel med Thomas Sekelius och Felicia Bergström_Helsingborg_Foto: Herman Caroan

Ungdomar taggade inför Tubecon i Kungsbacka

10 december kommer Sveriges första Youtube-turné, Tubecon, till Kungsbacka. Ett 30-tal youtubers möter då sina fans i Kollahallen. Bland Kungsbackas ungdomar har intresset varit stort.

Under Tubecon får besökarna möjlighet att träffa sina idoler från Youtube i Meets & Greeets för att ta selfies, kramas och snacka. De får även möjlighet att lyssna på paneler som handlar om allt från HBTQ till näthat och se aktiviteter på scenen. För medföljande föräldrar finns Parents Park, där vuxna kan lära sig mer om vad deras barn egentligen gör på nätet.

I början av året kom över 4000 ungdomar till Stockholmsmässan när Sveriges största Youtube-event någonsin gick av stapeln. Några månader senare lanserades Sveriges första Youtube-turné - Tubecon Tour 2016 - där ett 50-tal youtubers besöker åtta städer i Sverige. Nu har turen kommit till Kungsbacka som blir den åttonde staden turnén besöker och därmed turnéavslutning.

Ungdomar från Kungsbacka jobbar som volontärer

Mathilda Andersson och Ellen Jerresand från Frillesås kommer att jobba som volontärer under eventet tillsammans med andra ungdomar från Kungsbacka.

Ellen kollar på Youtube flera timmar varje dag. Hon började för flera år sedan när hennes pappa visade henne olika instruktionsfilmer på Youtube. Nu kollar hon på allt möjligt, både för att lära sig mer om saker, men också för att följa vloggers (videobloggare).

Ellen hade en kanal för några år sedan där hon lade upp egna filmer. Men hon slutade efter att folk i skolan började kommentera. Idag känner hon sig modigare och tycker att hon kan stå upp för sig själv.

– Nu tar jag inte åt mig på samma sätt längre. Jag vet att många ger taskiga kommentarer bara för att de själva är osäkra eller är avundsjuka, säger hon.

Även Mathilda kollar på Youtube varje dag i ett par timmar. Hon har en kanal för att kunna prenumerera på andra. Just nu tittar hon mycket på olika vloggers, men även filmer med frågor och svar om olika saker. Hon funderar på att börja lägga upp egna filmer, men vill först bli bättre på det tekniska och skaffa sig en bra kamera. Hon hoppas på att få lite tips om det under Tubecon.

Viktigt att träffas i verkligheten

– Det ska bli jättekul att lära känna nya människor och samtidigt träffa de jag följer på Youtube, säger Ellen. Jag undrar om de är annorlunda i verkligheten?

Ofta sitter Mathilda och Ellen tillsammans med kompisar och tittar. Så någon ensam sysselsättning behöver det inte vara. De tycker att det är väldigt viktigt att få träffa youtubers som de följer på nätet i verkligheten och att det borde finnas fler sådan här event.

– Det är så kul att eventet kommer hit till Kungsbacka och inte till Göteborg, säger Mathilda.

Under Tubecon kommer båda två att ha fullt om med att jobba, men hoppas på att få chans att prata med några av sina favoriter.

Vilka är era favoriter?

– Jag har många favoriter, men jag ser verkligen fram emot Thomas Sekelius. Han sprider sådan värme och man blir glad av att titta på hans filmer, säger Ellen. 

– Jag gillar Binahoney, säger Mathilda. Hon gör allt från vloggar till träningsvideos.

Michael Herrmann är samordnare för eventet från Kungsbacka kommuns sida och har även utbildat flera av ungdomarna som ska jobba på eventet. 

– Det är kul att vi kan ta emot ett sådant här unikt event i Kungsbacka som lämpar sig även för de yngre tonåringarna, säger Michael Herrman. Dessutom är det kul att kunna engagera flera av våra duktiga ungdomar. Många av ungdomsvolontärerna har stor erfarenhet av att arrangera i samband med våra återkommande LAN-event i ishallen och Kollahallen.

Han uppmanar alla som ska till Tubecon att tänka på att det kan bli trångt med parkeringar och att samåka i största möjliga mån om man tar bilen.

Inget extraevent söndag 11 december

Tubecon Sverige meddelar att det inte blir något extraevent på söndagen. Trots det stora intresset för lördagens event anser man inte att man sålt tillräckligt med biljetter för att kunna köra eventet även på söndagen. De som redan köpt biljetter till söndagen kommer att få sina pengar tillbaka inom fem bankdagar. För mer information kontakta Tubecon Sverige.

Kontakta gärna

Michael Herrmann, projektledare event
0300-83 45 93
michael.herrmann@kungsbacka.se