PojkenDrömmer, Hejainternet och SaraSongbird i Vård och omsorgs monter. Foto: Marie Wikström Invigning Tubecon. Foto: Marie Wikström Lovisakawaii uppträder. Foto: Kristina Axelsson Lisa och Julia Modelius. Foto: Kristina Axelsson Volontär Madelene Persson. Foto: Kristina Axelsson Budskapet No hate på tröjor. Foto: Kristina Axelsson Panelsamtal. Foto: Kristina Axelsson Yumi och Tomu signerar. Foto: Kristina Axelsson Stamsite signerar. Foto: Kristina Axelsson Ungdomskonsulenter med Stamsite. Foto: Kristina Axelsson PojkenDrömmer provar VR-glasögon. Foto: Marie Wikström Elever från Vård och omsorgsprogrammet hade invånardialog. Foto: Marie Wikström

700 besökare på Tubecon

Över 700 besökte Youtube-eventet Tubecon i Kollahallen 10 december – ett arrangemang i samarbete mellan Tubecon Sverige och förvaltningen för Kultur & Fritid.

Besökare fick chans att träffa sina idoler från Youtube, vara med om aktiviteter på scen och lyssna på panelsamtal om bland annat näthat och HBTQ-frågor. Många föräldrar besökte eventet tillsammans med sina barn.

 – För mig är det viktigt att vara här och lära mig mer om vad barn gör på nätet, säger Lisa Modelius, som besöker eventet tillsammans med sin 12-åriga dotter Julia.

 – Jag tycker om att titta på vloggar (videobloggar) därför att de är så olika varandra. Sedan tittar jag på videor om hästar eftersom jag är intresserad av det. Många som jag följer på Youtube är här idag så jag vill hinna träffa så många som möjligt, säger Julia.

Många av besökarna var unga tjejer i åldrarna 10 till 15 år och glädjen var stor över att få träffa sina idoler i verkligheten. 34 youtubers gästade Kollahallen och köerna var långa till olika "Meets & Greets" där youtubers signerar, ger kramar, pratar med och blir fotograferade ihop med sina följare.

Michael Herrmann, samordnare från Kultur & Fritid är nöjd med arrangemanget.

 – Det är kul att vi möjliggör den här typen av arrangemang som passar även för yngre tonåringar, att vi kan ställa upp med resurser i form av personal, lokaler och tekniskt kunnande. Dessutom är det viktigt att vi engagerat äldre ungdomar, som vi utbildat i arrangörskap och värdskap och som har erfarenhet från våra stora LAN-event.

Madelene Persson är en av de ungdomar som arbetade som volontär under Tubecon.

 – Jag tycker absolut att vi ska ha fler av den här typen av arrangemang i kommunen, säger hon. Det är enormt efterfrågat bland unga och stämningen här är fantastisk, säger hon.

No hate  – ett budskap mot näthat

De som jobbade under eventet bar tröjor med texten No hate  – ett budskap som genomsyrade hela evenemanget. Många youtubers fungerar som viktiga förebilder i arbetet med att motverka näthat. Youtubern SaraSongbird, som medverkade i Kollahallen, är en av dem. En hjärtefråga för henne är att krossa kroppsidealen.

 – Det handlar om att stå upp för sig själv och bejaka hur man ser ut, säger hon.

Vad har hon då för tips på hur man kan motverka näthat?

 – Spar kommentarerna, rapportera dem, blockera och radera dem i din kanal. Det gäller att inte ge näthatarna den uppmärksamhet de vill ha. Får de inte uppmärksamhet så försvinner de till slut, säger hon.

Möta unga där de är

 – Nätkulturen är viktig för unga och utvecklas väldigt fort och då ska vi kunna möta dem där, säger Linus Kron, förvaltningschef för Kultur & Fritid,

Förvaltningarna för Kultur & Fritid och Vård & Omsorg fanns på plats under eventet. I Kultur & Fritids monter kunde man dansa loss till en DJ eller träffa ungdomskonsulenterna och höra om vad som finns att göra för unga på fritiden i Kungsbacka kommun.

Förvaltningen för Vård & Omsorg var på plats med en monter där besökarna fick prova på att åka rullstol med en youtuber eller testa Viritual Reality-glasögon. Dessutom genomfördes en invånardialog där besökarna fick svara på frågor om hur de ser på ett framtida yrke inom vård och omsorg. Elever från Vård- och omsorgsprogrammet på Aranäsgymnasiet hjälpte till att genomföra dialogen.

Monica Wallström som är utvecklingsledare på Vård & Omsorg och ordförande i Vård- och omsorgscollege tycker att det var spännande att prova en helt ny form för dialog med en viktig målgrupp:

– Det var fantastiskt intressant att få träffa Kungsbackas ungdomar på deras egen arena! Den här gruppen är vår framtida arbetskraft och det är väldigt givande att få del av deras tankar om och förväntningar inför kommande arbetsliv. Intresset för att svara på våra frågor var större än förväntat så vi är mycket nöjda, säger Monica Wallström.

SaraSongbirds tips för dig som vill starta en Youtube-kanal

Youtubern SaraSongbird har mer än 100.000 prenumeranter på sin Youtube-kanal. Under Tubecon i Kollahallen delade hon med sig av sina bästa tips på hur man lyckas med sin Youtube-kanal.